KANDAHAR - Door zware gevechten in de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan zijn dinsdag zeker zestig vermoedelijke aanhangers van de taliban gedood. Ook vijf leden van de Afghaanse veiligheidstroepen zijn om het leven gekomen, deelde een woordvoerder van de Afghaanse strijdkrachten woensdag mee.

Amerikaanse militaire woordvoerders spraken van 24 gedode talibanstrijders en vijf gesneuvelde leden van de Afghaanse veiligheidstroepen. De gevechten braken dinsdag uit nadat een patrouille van het Afghaanse leger was aangevallen. "Wij hebben een grote zoekoperatie uitgevoerd. Daarbij hebben onze troepen zestig taliban opgespoord en gedood."

Eerder deze week vielen ook al veel doden bij acties van de strijdkrachten tegen vermeende strijders van de taliban in het zuiden van Afghanistan. Dinsdag werd bekend dat maandag zeker 76 mensen zijn gedood. Onder hen waren volgens de Afghaanse autoriteiten in Kandahar ten minste zestien burgers.

Azizi

De door de Verenigde Staten geleide buitenlandse troepenmacht in het land begon de aanval laat op zondagavond. Gevechtsvliegtuigen vielen daarbij een dorp aan, Azizi, waar zich talibanstrijders zouden schuilhouden. In de dagen daarvoor waren in zuidelijk Afghanistan zeker 120 strijders, bijna dertig Afghaanse militairen of politie-agenten, een Amerikaan, een Canadees en twee Fransen - allen militairen - gedood.

De extremistische taliban wisten in de jaren negentig vrijwel heel Afghanistan in hun macht te krijgen. De overwegend Pathaanse strijders kregen daarbij steun van stamgenoten en autoriteiten over de bergachtige grens in Pakistan.

Bergen

Nadat de VS eind 2001 een einde hadden gemaakt aan het bewind van de taliban, trokken veel strijders zich in de bergen terug. Daar vandaan bestoken ze nog steeds het nieuwe regime en de buitenlandse troepen die dat ondersteunen.

In Uruzgan worden per 1 augustus 1400 Nederlandse militairen gestationeerd. In het gebied bevinden zich al honderden Nederlandse militairen die de missie in de provincie moeten voorbereiden.