LONDEN - De Britse politie heeft woensdag een grootschalige anti-terreuroperatie uitgevoerd. Agenten deden invallen in achttien panden en negen personen werden opgepakt, aldus de Britse omroep BBC. Twee personen werden gedurende de dag weer vrijgelaten.

Volgens de BBC had de politie personen op het oog die aanslagen of andere terreurdaden zouden beramen of faciliteren in het buitenland, en dan vooral in Irak. Twee personen worden vastgehouden op basis van de Britse anti-terreurwetgeving. Een van de arrestanten is een Libiër uit Manchester. Daar hadden ook de meeste (twaalf) invallen plaats. De politie kwam ook in actie in Liverpool, Middlesbrough, Birmingham en Londen.

Bij de politie-acties, die in de nacht van dinsdag op woensdag zijn begonnen, waren meer dan vijfhonderd agenten betrokken. Aan de operatie nam ook de inlichtingendienst MI5 deel. Aan de aanhoudingen en invallen is een maandenlang durende onderzoek voorafgegaan.

Strijdgroep

De politie van Greater Manchester, die de politie-inzet coördineert, wilde niet ingaan op de vraag of de arrestanten moslims zijn. De BBC meldde dat de arrestaties waarschijnlijk verband houden met de activiteiten van de Libische Islamitische Strijdgroep (LIFG), die leden in Groot-Brittannië heeft. De groep, die bestaat uit tegenstanders van de Libische leider Khadaffi, zou nauwe banden onderhouden met het terreurnetwerk Al Qaida.