GRONINGEN - Een 43-jarige man uit het Groningse Zuidwolde heeft zich de afgelopen jaren op gruwelijke wijze vergrepen aan een groot aantal minderjarige jongetjes. De namen en beeltenissen van een aantal van de jongens heeft G. van D. op allerlei plaatsen op zijn lichaam getatoeëerd. Dat bleek donderdag in de rechtbank in Groningen.

Bij zijn aanhouding, afgelopen zomer, is in zijn woning een grote hoeveelheid pornografisch materiaal gevonden, waaronder veel foto's van de slachtoffertjes. Aan de zaak is tot nu toe geen ruchtbaarheid gegeven. De rechtbank heeft een psychiatrisch onderzoek van de man bevolen. Over uiterlijk drie maanden moet hij terechtstaan.

De man is al eerder veroordeeld wegens pedofilie maar is daarna doorgegaan met zijn activiteiten. Een aantal kinderen is behalve seksueel misbruikt ook ernstig mishandeld. De verdachte zou ze geschopt en geslagen hebben. Een van de slachtoffers kreeg kokend water over zijn geslachtsdeel uitgegoten.

De nu 11-jarige jongen is onlangs in een psychose geraakt en in een psychiatrische instelling opgenomen. De man heeft alle feiten bekend. De dagvaarding tegen de man telt vijf slachtoffers. Enkele slachtoffers weigeren aangifte te doen omdat ze Van G. wel aardig vinden.

Politie en justitie in Groningen hebben eerder geen melding gemaakt van de aanhouding van de pedofiel om de slachtoffers niet nodeloos verder te beschadigen. Het Openbaar Ministerie (OM) in Groningen beroept zich op een richtlijn van de procureurs-generaal die grote terughoudendheid voorschrijft in publiciteit rond zedenzaken. Volgens een woordvoerster van het OM wordt door de politie in samenspraak met de GGD per zaak een afweging gemaakt. Omdat de zaak onder de rechter is, weigert zij verder commentaar.