NEW YORK - Zacarias Moussaoui, vaak aangeduid als de twintigste kaper van 11 september 2001, had niets te maken met de aanslagen die op die dag in de Verenigde Staten werden gepleegd. Dat heeft terroristenleider Osama bin Laden gezegd in een audioboodschap die dinsdag op het internet is geplaatst.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Bin Laden, leider van het islamitische terreurnetwerk Al Qaida, stelt dat hij persoonlijk opdracht heeft gegeven aan negentien aanvallers om vliegtuigen te kapen en in gebouwen in New York en Washington te boren.

Authenticiteit

Amerikaanse inlichtingendiensten twijfelen niet aan de authenticiteit van de audioboodschap. Dat heeft een hooggeplaatste Amerikaanse antiterreurfunctionaris gezegd. De diensten analyseren het geluidsfragment nog. Op dit moment is er echter geen reden voor twijfel, aldus de functionaris.

Waarheid

"De waarheid is dat hij op geen enkele manier in verband staat met de gebeurtenissen op 11 september. Ik ben zeker van wat ik zeg, want ik was er verantwoordelijk voor dat de aanvallen aan negentien broeders werden toevertrouwd", aldus een stem die sterk lijkt op die van Bin Laden.

De stem voegde eraan toe dat ook geen van de gevangen op de Amerikaanse legerbasis Guantanamo Bay iets te maken hebben met de aanslagen. Op de marinebasis in Cuba houden de Verenigde Staten al jaren onder meer vermeende leden van Al Qaida vast.

Moussaoui

Moussaoui werd begin mei veroordeeld tot levenslang wegens zijn vermeende rol bij de aanslagen. De Fransman van Marokkaanse afkomst is de enige die in een Amerikaanse rechtbank is veroordeeld voor de aanvallen die alleen al in de wolkenkrabbers van het WTC in New York bijna drieduizend mensen het leven kostten.

Tijdens de rechtszaak verklaarde de 37-jarige Moussaoui zelf dat hij van plan was om met een vliegtuig op het Witte Huis te storten. Hij werd echter drie weken van tevoren gearresteerd op een vliegschool in de Amerikaanse staat Minnesota. Advocaten van de man noemden hem schizofreen en een leugenaar die alleen maar droomde over betrokkenheid bij de aanslagen van Al Qaida.