DEN HAAG - Minister Piet Hein Donner (Justitie) heeft de Inspectie Jeugdzorg gevraagd een onderzoek te verrichten naar alle veertien justitiële jeugdinrichtingen. Hij wil weten of zich daar vergelijkbare risico's voordoen als in de jeugdgevangenis Harreveld.

Dat schreef de minister dinsdag in een reactie op het inspectierapport aan de Tweede Kamer. Donner schrijft in die brief zich te kunnen vinden in de aanbevelingen van de Inspectie Jeugdzorg over Harreveld. Hij heeft de inspectie gevraagd om na zes maanden te kijken of de situatie in Harreveld verbeterd is.

Vorig jaar maart bleek uit een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) al dat de psychiatrische zorg in alle Nederlandse jeugdgevangenissen zwaar onvoldoende was, terwijl die inrichtingen vol zitten met jongeren met stoornissen.

Volgens de IGZ was er te weinig voldoende geschoold personeel, werden stoornissen te laat ontdekt en beperkte de behandeling zich te vaak tot alleen maar het uitdelen van medicijnen. Dat laatste gebeurde vaak ook nog zonder goed toezicht. Minister Donner beloofde de Tweede Kamer vorig jaar verbetering.