ZWOLLE - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag voor de rechtbank in Zwolle zes maanden voorwaardelijke celstraf en 240 uur werkstraf geëist tegen een (ex)-raadsheer van het gerechtshof in Leeuwarden, wegens poging tot doodslag op zijn Oekraïense ex-vriendin.

De 48-jarige W.W. zou in oktober 2004 hebben geprobeerd haar te wurgen. W., die per 1 mei zijn werk bij het hof heeft neergelegd, ontkent niet dat hij haar heeft geslagen, maar wel dat hij haar heeft willen wurgen. Volgens hem ging het om een uit de hand gelopen ruzie.

Worsteling

W. leerde de 31-jarige vrouw kennen via een internationale datingsite. Ze bezochten elkaar over en weer en volgens W. was er de mogelijkheid de relatie verder uit te bouwen in Nederland. Bij haar derde bezoek aan Groningen liep het mis. Na een etentje in een Japans restaurant in de stad waarbij twee flessen champagne soldaat werden gemaakt, ontstond in het huis van de verdachte een langdurige worsteling. "In het restaurant gedroeg mevrouw zich al merkwaardig", zei W. dinsdag. "Ze was provocerend bezig. Ik wilde haar behoeden om in deze toestand naar de keuken te gaan om een mes te pakken en mij te lijf te gaan."

Na de lange worsteling ontstond een tweede gevecht in de slaapkamer. De vrouw beweerde hier gewurgd te zijn. "Ik voelde dat hij met beide handen me bij de keel pakte. Ik kreeg bijna geen lucht meer. Ik was bang dat hij me wilde doden", verklaarde de vrouw tegenover de politie. De vrouw zei ook verkracht te zijn, maar het OM vond onvoldoende bewijs om dit ten laste te leggen.

Foto's

De vrouw maakte foto's met haar mobiele telefoon van de blauwe plekken en toonde deze de politie toen ze ruim een week na het gebeuren aangifte deed. W. en zijn advocaat deden in een brief in oktober 2005 vergeefs een poging de zaak voorwaardelijk te laten seponeren. In het voorstel zou W. zijn functie als raadsheer neerleggen, nooit meer contact zoeken met de vrouw en haar financieel compenseren.

Justitie vond vervolging noodzakelijk gezien de ernst van de feiten. "Het OM realiseert zich dat het publiekelijk terechtstaan voor iemand die tot voor kort zelf deel uitmaakte van de rechterlijke macht een extra punitief karakter heeft, maar is van oordeel dat dit inherent is aan het heftige strafbare handelen door een dergelijke functionaris", aldus de officier.

Belang

Advocaat Peter Plasman probeerde tevergeefs de rechtbank niet-bevoegd te verklaren omdat hogerberoepszaken van de rechtbank Zwolle-Lelystad ook in Leeuwarden worden behandeld. Volgens de rechters kan in het geval van hoger beroep de Hoge Raad een ander hof aanwijzen. De advocaat wees er verder op dat de Oekraïense er "zelfstandig belang bij had de zaken zo erg mogelijk voor te stellen". Volgens hem was ze uit op het geld van de raadsheer.

W. zelf zei erg geraakt te zijn door de aantijgingen van zijn ex-vriendin en was geschokt door het verslag van Nova maandagavond waarin gesteld werd dat hij manisch-depressief zou zijn. Dat zou staan in een aangifte van zijn ex-vrouw uit 2001. Hij zou de vrouw, die destijds vijf maanden zwanger was, hardhandig buiten de deur hebben gezet. "Daar stond alleen dat woord in. Die diagnose is nooit gesteld." Die aangifte leidde niet tot een rechtszaak.

Bloedonderzoek

W. voelde zich in de hele zaak zonder respect behandeld en richtte zich af en toe in felle bewoordingen tot de officier vanjustitie. "Ik kan me voorstellen dat u mogelijk boos bent op de officier maar u dient haar met respect te behandelen", sommeerdeeen van de rechters hem, waarna W. excuses aanbood aan de rechtbank. De verdachte was vooral verbaasd over het feit dat nooit bloedonderzoek bij hem thuis is gedaan. "Het is onthutsend dat dit onderzoek niet is verricht. Wat is waarheidsvinding in de ogen van het OM?" De rechtbank doet 6 juni uitspraak.