AMSTERDAM - Directeur Vincent Maas van de Justitiële Jeugdinrichting Harreveld vertrekt. Het vertrek van Maas volgt op de berichtgeving in Netwerk over ernstige misstanden in Harreveld. Het is nog niet duidelijk of Maas ontslagen is of dat hij de eer aan zichzelf heeft gehouden.

Uit het onderzoek van Netwerk bleek dat pupillen elkaar onderling mishandelen en verkrachten. Ook zouden minderjarige pupillen seks hebben met hun begeleider en krijgen jongeren nauwelijks of niet de juiste behandeling.

Het bestuur erkende in het actualiteitenprogramma het grote aantal incidenten, maar zei deze niet te kunnen voorkomen. Ook erkende bestuur van de inrichting dat de verhoudingen tussen het personeel en de directie verziekt zijn.

Verzet

Met een andere directeur kan Harreveld een nieuwe start maken, aldus de verklaring. Maas heeft de afgelopen zes jaar geprobeerd de cultuur, de behandeling en het personeelsbeleid van het jongerenhuis te verbeteren. Een deel van de medewerkers verzet zich echter tegen de veranderingen.

Maas heeft zijn functie neergelegd zodat zijn opvolger het "noodzakelijke veranderproces" kan voortzetten. Wie dat wordt, is nog niet bekend.

Steun

Dinsdagavond wordt het inspectierapport openbaar gemaakt. Het bestuur van Harreveld laat echter al weten dat ze die analyse steunt en in de aanbevelingen steun ziet voor het ingezette beleid.

Zo worden geen uitzendkrachten meer ingehuurd, is een afdeling op 't Anker gesloten en worden daar geen nieuwe pupillen meer naar toe gestuurd. 't Anker is de meest problematische sector.

Actieplan

Ook wordt het managementteam versterkt en volgt er een actieplan. Verder komt een onderzoek naar de dagelijkse praktijk en werkprocessen in de instelling om de veiligheidsrisico's te kunnen aanpakken. Het bestuur zal overleg voeren met betrokken instanties en deskundigen.

In juni worden bijeenkomsten gehouden voor ouders, voogden en plaatsende instanties om hen voor te lichten over de situatie en de nieuwe plannen.

Plaatsen

In de jeugdinrichting, met vestigingen in Harreveld en Almelo, zijn 263 plaatsen voor jongens en meisjes tussen twaalf en 23 jaar, met één open en twee gesloten sectoren. Het gaat onder meer om jongeren met psycho-sociale en verslavingsproblemen.

Jongens

Op de locatie in Harreveld zitten alleen jongens. Het is ook de plek waar zedendelinquenten worden behandeld, onder wie de moeilijkste seksueel gestoorde kinderen uit het land.