ATHENE - Een Griekse en een Turkse straaljager zijn dinsdag boven de Egeïsche Zee met elkaar in botsing gekomen, waarschijnlijk tijdens een onderscheppingsmanoeuvre. Beide militaire toestellen, een Griekse F16 en een Turkse RF-4, zijn neergestort. Dat meldde de Griekse radio op basis van bronnen binnen het Griekse ministerie van Defensie.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De toestellen zijn in de zee bij het Griekse eiland Karpathos neergekomen. De Turkse piloot werd door een schip uit zee gevist.

Over het lot van de Griekse piloot is nog niets bekend. De Griekse reddingsdiensten zoeken met helikopters in het gebied naar wrakstukken en de vermiste piloot.

Onenigheid

Griekenland en Turkije beschuldigen elkaar er geregeld van dat zij boven de Egeïsche Zee nepaanvallen uitvoeren op luchtmachttoestellen van het andere land. Tussen beide landen bestaat onenigheid over het luchtruim rond de Griekse eilanden in de Egeïsche Zee in de buurt van de Turkse westkust.

Het Griekse ministerie van Defensie heeft verklaard dat er dagelijkse Griekse straaljagers moeten opstijgen om Turkse toestellen te onderscheppen die het Griekse luchtruim zouden zijn binnengedrongen.

Crisissituaties

Tussen Griekenland en Turkije, beide lid van de NAVO, hebben zich de afgelopen decennia verschillende ernstige crisissituaties voorgedaan. De laatste was in 1996 wegens onenigheid over een eilandje in de Egeïsche Zee.