AMSTERDAM - Alle dossiers van vreemdelingen die sinds 1989 onder gelijke omstandigheden als Ayaan Hirsi Ali hun paspoort kwijtraakten, moeten worden onderzocht. Een Kamermeerderheid van coalitiepartijen CDA, VVD en D66 wil dat minister voor Vreemdelingenzaken Rita Verdonk (VVD) de dossiers gaat onderzoeken, meldt De Telegraaf dinsdag.

Verdonk moet daardoor naar schatting honderden dossiers opnieuw gaan bekijken. "Ayaan hoeft niet beter behandeld te worden dan de rest maar ook niet minder", zegt CDA-Tweede-Kamerlid Mirjam Sterk in het dagblad. D66-Kamerlid Ursie Lambrechts is het daar mee eens. "Het zou toch te gek zijn als het alleen voor Ayaan zou gelden."

Hirsi Ali vroeg in 1992 asiel aan in Nederland, maar gaf daarbij een valse naam en geboortedatum op. Dat bleek twee weken geleden in een uitzending van het televisieprogramma Zembla. In een brief aan Hirsi Ali schreef Verdonk vervolgens dat haar partijgenote vooralsnog wordt geacht 'het Nederlanderschap niet te hebben verkregen'. Hirsi Ali legde per direct haar Kamerlidmaatschap neer. Na een motie van de Tweede Kamer moet Verdonk de zaak opnieuw onderzoeken.