AMSTERDAM - Rijkswaterstaat onderzoekt de mogelijkheden voor een nieuwe verbinding vanaf de A30 bij Barneveld, dwars door Flevoland en het Markermeer naar Purmerend. Deze snelweg moet een gedeeltelijke derde ringweg rond Amsterdam vormen. Dat zegt Ben Viveen van Rijkswaterstaat dinsdag in Trouw.

Volgens Viveen is de derde ringweg nodig om de verkeersproblemen na 2030 het hoofd te bieden. De voorspellingen over het verkeer gaan tot 2020 maar verwacht wordt dat het daarna drukker zal worden. "Wat er na 2020 gebeurt laat zich lastig voorspellen. Dat hangt van zoveel factoren af: de vergrijzing, telewerken, de verdere groei van Schiphol. Het kan meevallen. Maar of het nu wat meer of minder is, vast staat wel dat het nog drukker wordt op de weg."

De gemeente Amsterdam presenteerde maandag een eigen variant A6-A9 om de toekomstige verkeersdrukte tussen de hoofdstad en Almere aan te kunnen. Amsterdam is voor een verbreding van de Gaasperdammerweg, snelle invoer van betaald rijden en een nieuwe openbaar vervoerverbinding over het IJmeer.

Amsterdam is net als veel andere gemeenten in de regio tegen de aanleg van een nieuwe snelweg tussen de A6 en A9 langs of onder het natuurgebied van het Naardermeer.