ZWOLLE - De ex-rechter Wicher W. verschijnt dinsdag voor de rechtbank in Zwolle op verdenking van poging tot doodslag op zijn vriendin. De 48-jarige Groninger werkte ten tijde van het strafbare feit als raadsheer bij het gerechtshof in Leeuwarden.

W. zou zijn Oekraïense vriendin Tetyana in oktober 2004 na een etentje mishandeld hebben. Volgens justitie heeft de verdachte in zijn woning de vrouw met opzet tegen het hoofd of lichaam geslagen en getrapt. Ook is de vrouw daarbij op de grond gegooid en aan haar haren getrokken. Vervolgens zou hij Tetyana in de slaap- of badkamer hebben geprobeerd van het leven te beroven door haar keel dicht te knijpen.

Datingsite

De raadsheer deed op 25 april na de bekendmaking van justitie dat hij vervolgd zou worden, uitgebreid zijn verhaal in een uitzending van Nova. Hij leerde Tetyana kennen via een datingsite op internet.

De vrouw was in oktober 2004 voor de derde keer op bezoek bij hem. Ze gingen uit eten waarna er onenigheid ontstond na vreemd gedrag van de vrouw, wat uiteindelijk uitmondde in een worsteling waarbij over en weer klappen vielen. Op internet schreef de raadsheer een waarschuwing om niet met haar in zee te gaan omdat ze een "intelligente gouddelver" zou zijn. Ze vroeg hem om geld om een nieuwe auto voor haar taxibedrijf te kopen. Dit bedrijf blijkt niet te bestaan. Ook zou hij drie vakanties van haar bekostigd hebben. Hij beschuldigt haar ervan hem te willen chanteren.

W. is sinds januari 2005 niet meer in functie als raadsheer. Het gerechtshof Leeuwarden kreeg op 19 januari van dat jaar te horen over het lopende onderzoek. Na een gesprek heeft de verdachte met onmiddellijke ingang zijn werkzaamheden neergelegd. De raadsheer is in april 2005 aangehouden en enkele dagen later onder voorwaarden op vrije voeten gesteld. Hem is op eigen verzoek met ingang van 1 mei dit jaar ontslag uit zijn functie verleend.

De Hoge Raad bepaalde dat de rechtbank in Zwolle de zaak behandelt, om te voorkomen dat leden van de rechterlijke macht beticht kunnen worden van vooringenomenheid.