AMSTERDAM - De inval op maandag door de Nationale Recherche in een parkeergarage in een pand aan de Minervalaan in Amsterdam-Zuid heeft niets opgeleverd. Dat heeft een woordvoerder van het landelijk parket van het OM in de nacht van maandag op dinsdag gemeld. De recherche heeft het pand inmiddels verlaten.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De rechercheurs zochten naar twee lijken, die zouden zijn ingemetseld in een dubbele wand in de garage. De politie brak maandagavond rond 23.00 uur één of meer muren weg, zo was op straat te horen.

Garage

De Nationale Recherche ontving de informatie van het tv-programma Bureau Misdaad van John van den Heuvel, liet de woordvoerder van het landelijk parket weten. Crimineel Willem Holleeder zou een deel van de betreffende garage hebben gehuurd.

Endstra

Officier van justitie Fred Teeven was maandagavond ook aanwezig in het pand aan de Minervalaan. Volgens een goedingevoerde buurtbewoner heeft de vermoorde vastgoedhandelaar Willem Endstra de garage in zijn bezit gehad. Hij liet de parkeergarage een aantal jaar geleden ombouwen tot kleinere garageboxen. Die boxen waren voor iedereen te koop. Veel van de ruimtes zijn toen volgens de buurtbewoner verkocht. Verklaringen van Endstra tegen de politie vormen vooralsnog het hart van het bewijs tegen Holleeder.

Lijken

Van den Heuvel bracht het verhaal omtrent de ingemetselde lijken maandagavond naar buiten in een aflevering van zijn programma die geheel gewijd was aan Holleeder. Deze zit sinds eind januari vast op verdenking van onder meer afpersing en het leiden van een misdaadbende die ook liquidaties zou hebben uitgevoerd.

Dodenwand

Van den Heuvel heeft een getuige gesproken, die zegt de aannemer te kennen die een dubbele zogeheten dodenwand zou hebben gebouwd. Holleeder zou hiertoe opdracht hebben gegeven, het klusje moest in de nachtelijke uren geklaard worden en er moest genoeg ruimte zijn om iemand in te verbergen.

Op zeker moment, aldus de persoon van wie de identiteit verborgen blijft, moest de aannemer de garagebox verlaten. Twee mannen sleepten toen twee "pakketten" naar binnen. Vervolgens kon de muur worden afgemetseld. De volgende dag zou Holleeder de aannemer hebben toevertrouwd dat de pakketten de stoffelijke overschotten van twee geliquideerde personen bevatten.

Van den Heuvel

Van den Heuvel zei dinsdagochtend blij te zijn met de zoekactie. "De informatie die ons toekwam was zo concreet met duidelijke omstandigheden en tijdstippen, dat er wel onderzoek naar moest worden gedaan."

Dat er geen lijken zijn aangetroffen, doet niets af aan het vertrouwen van de journalist in het verhaal van de getuige. "Ik heb begrepen dat er wel een dubbele ruimte is gevonden en als nog niet voor alle zekerheid vaststaat dat er in de box iets is...

Bovendien heeft die persoon nooit de garantie gegeven dat er voor 100 procent zeker lijken zouden zitten. Hij was er niet bij." Van den Heuvel acht het mogelijk dat de lijken al zijn weggehaald. "Dat kan natuurlijk altijd, gezien het tijdsbestek, maar Holleeder zal blij zijn dat er niets is aangetroffen."