AMSTERDAM - De Arubaanse jongen die vorige week in Utrecht is aangehouden als verdachte in de zaak-Holloway, komt dinsdag op vrije voeten. Dat liet zijn advocaat Gerard Spong maandag weten. Volgens hem heeft de officier van justitie besloten de jongen vrij te laten, maar wordt hij nog wel als verdachte beschouwd.

Het door Spong aangekondigde kort geding om uitlevering van de jongen te voorkomen, is daarmee van de baan. Die procedure zou dinsdagochtend dienen bij de voorzieningenrechter in Den Haag.

Bewijslast

Justitie verdenkt de jongen van betrokkenheid bij de verdwijning van de Amerikaanse scholiere Natalee Holloway, in de nacht van 29 op 30 mei vorig jaar op Aruba, tijdens een vakantie met haar schoolklas. Het meisje is nog steeds spoorloos.

Volgens Spong zegt het besluit van de officier iets over de bewijslast. "De nieuwe belastende getuigenverklaringen zijn makkelijk te weerleggen. Ik denk dat de officier bedacht heeft dat het erg moeilijk zou worden in de rechtszaal", aldus Spong.

Het Openbaar Ministerie was nog niet bereikbaar voor commentaar.

Croupier

De Arubaanse jongen was croupier in het hotel waar Holloway verbleef. Hij is gearresteerd op verzoek van het Openbaar Ministerie op Aruba. In een eerder stadium van het onderzoek is hij enkele malen als getuige gehoord. Hij is de tiende die in de zaak-Holloway is gearresteerd

De jongen is bevriend met Joran van der Sloot, die er als eerste van werd beschuldigd dat hij de hand heeft gehad in Holloways verdwijning. Van der Sloot heeft toegegeven dat hij het meisje in de nacht van haar verdwijning gezelschap heeft gehouden, maar ontkent haar iets te hebben aangedaan. Ook hij geldt nog steeds als verdachte in de geruchtmakende zaak.