AMSTERDAM - De Nationale Recherche heeft maandagavond een inval gedaan in een parkeergarage in een pand aan de Minervalaan in Amsterdam-Zuid. De rechercheurs zoeken naar twee lijken, die zouden zijn ingemetseld in een dubbele wand in de garage. De politie was rond 23.00 uur bezig met het wegbreken van een of meer muren, zo was op straat te horen.

De Nationale Recherche heeft informatie hierover ontvangen van het tv-programma Bureau Misdaad van John van den Heuvel, zegt een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie. Crimineel Willem Holleeder zou een deel van de betreffende garage hebben gehuurd. Officier van justitie Fred Teeven is maandagavond ook aanwezig bij het pand aan de Minervalaan.

Volgens een goedingevoerde buurtbewoner heeft de vermoorde vastgoedhandelaar Willem Endstra de garage in zijn bezit gehad. Hij liet de parkeergarage een aantal jaar geleden ombouwen tot kleinere garageboxen. Die boxen waren voor iedereen te koop. Veel van de ruimtes zijn toen volgens de buurtbewoner verkocht. Verklaringen van Endstra tegen de politie vormen vooralsnog het hart van het bewijs tegen Holleeder

Dodenwand

Van den Heuvel bracht het verhaal omtrent de ingemetselde lijken dinsdagavond in een aflevering van zijn programma die geheel gewijd was aan Holleeder. Deze zit sinds eind januari vast op verdenking van onder meer afpersing en het leiden van een misdaadbende die ook liquidaties zou hebben uitgevoerd.

Van den Heuvel heeft een anonieme getuige gesproken, die zegt de aannemer te kennen die de dubbele 'dodenwand' zou hebben gebouwd. Holleeder zou hiertoe opdracht hebben gegeven, het klusje moest in de nachtelijke uren geklaard worden en er moest genoeg ruimte zijn om iemand in te verbergen.

Pakketten

Op zeker moment, aldus de anonymus, moest de aannemer de garagebox verlaten. Twee mannen sleepten toen twee "pakketten" naar binnen. Vervolgens kon de muur worden afgemetseld. De volgende dag zou Holleeder de aannemer hebben toevertrouwd dat de pakketten de stoffelijke overschotten van twee geliquideerde personen betroffen.

Het pand aan de Minervalaan zou eigendom zijn geweest van vastgoedhandelaar Willem Endstra, die in mei 2004 werd doodgeschoten. Verklaringen van Endstra tegen de politie vormen vooralsnog het hart van het bewijs tegen Holleeder.