DEN HAAG - Minister Rita Verdonk voor Vreemdelingenzaken vindt dat ze vorige week in de Hirsi Ali-affaire heeft "laten zien dat ik een rechte rug heb". Verdonk zei dat maandagavond tijdens een VVD-bijeenkomst in Den Haag. Ze voerde daar campagne als kandidaat-lijsttrekker voor de VVD.

Verdonk kwam vorige week in Tweede Kamer en kabinet zwaar onder vuur te liggen toen ze verklaarde dat het VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali ten onrechte een Nederlands paspoort heeft gekregen. Ze kreeg de opdracht te zorgen dat haar partijgenote dat paspoort alsnog krijgt. Vrijdag beloofde ze tijdens een VVD-congres in Noordwijkerhout dat "Ayaan uiteindelijk Nederlander zal worden".

Voorzichtiger

Maandag leek Verdonk wat voorzichtiger. "De Tweede Kamer heeft gezegd dat ik moet kijken naar de ruimte die er is. Daar ben ik volop mee bezig. De uitslag komt." Verdonk legde uit dat iemand die bij het verwerven van de Nederlandse nationaliteit onwaarheden vertelt over zijn personalia, zoals Hirsi Ali heeft gedaan, geacht wordt het Nederlanderschap nooit te hebben gekregen. "Die wet heb ik niet gemaakt. Dat heeft het vorige kabinet gedaan."

De leden van de VVD hebben nog tot donderdag 04.00 uur de tijd om te stemmen op hun favoriete lijsttrekker. Naast Verdonk zijn ook Kamerlid Jelleke Veenendaal en staatssecretaris van Onderwijs Mark Rutte kandidaat. De laatste, naast Verdonk de belangrijkste kanshebber, riep maandag zijn partijgenoten op vooral te gaan stemmen. Inmiddels heeft 61 procent van de bijna 40.000 leden dat al gedaan. Op 31 mei wordt de uitslag bekend.