AMSTERDAM - Bij een Amerikaans bombardement op het dorp Azizi in de Afghaanse provincie Kandahar zijn zondagnacht ten minste zeventien burgers om het leven gekomen. Afghaanse functionarissen hebben dit maandag gezegd. Een ooggetuige maakte melding van wel vijftig burgerslachtoffers. Coalitiewoordvoerders zeiden dat het bombardement ten minste twintig Taliban-strijders het leven gekost heeft.

De aanval was gericht op het dorp Azizi in het district Panjwayi. Volgens inwoners van Azizi die maandagmorgen vroeg naar de stad Kandahar waren gevlucht, was een religieuze school met bommen bestookt. Daarna hadden Taliban hun toevlucht gezocht in dorpswoningen, waarna ook die woningen waren gebombardeerd.

Bestelauto's

Een Afghaanse ooggetuige, Haji Ikhlaf, maakte melding van "35 tot veertig dode Taliban en ongeveer vijftig dode of gewonde burgers". Een andere overlevende, Zurmina Bibi, zei dat alleen al in haar woning tien mensen waren omgekomen, onder wie vier kinderen. De vrouw, die een acht maanden oude baby bij zich had, zei "overal dode mensen" te hebben gezien.

Gewonden, onder wie vrouwen en kinderen, werden in open bestelauto's naar een ziekenhuis in Kandahar gebracht. Politie en buitenlandse militairen zetten het dorp onmiddellijk af, zodat het voor persvertegenwoordigers onmogelijk was beweringen te controleren. De Amerikaanse legercommandant luitenant-generaal Karl Eikenberry zei dat het leger een onderzoek naar de mogelijke dood van burgers zou instellen.

Drugssmokkelaars

Sinds woensdag een storm van geweld in het zuiden van Afghanistan losbrak zijn daarbij al meer dan 285 doden gevallen. Eikenberry zei dat er dit voorjaar meer Taliban en drugssmokkelaars in het zuiden van Afghanistan zijn dan in voorgaande jaren.

Heer en meester

Andere militaire bronnen zeiden dat de toenemende activiteit van de Taliban duidt op een poging de NAVO-troepen duidelijk te maken dat de Taliban in de regio, hun thuisland, nog heer en meester zijn. Zuid-Afghanistan is het traditionele gebied van de Pathanen, waartoe de Taliban behoren.

De gouverneur van Kandahar, Asadullah Khalid, zei dat zestien burgers waren omgekomen en dat nog eens zestien gewonden naar Kandahar waren overgebracht. Later stierf een van de gewonden, waarmee het aantal burgerslachtoffers opliep tot ten minste zeventien.

De Amerikaanse legerwoordvoerster luitenant Tamara Lawrence zei dat de schatting van tachtig gedode Taliban was gebaseerd op "een zorgvuldige inschatting van het gebied". Lawrence bevestigde dat niet alleen vanuit de lucht was gebombardeerd, maar dat er ook coalitiemilitairen in het dorp waren geweest.

Hajiyan

Het dorp staat ook bekend onder de naam Hajiyan. Het wordt gevormd door 30 tot 35 lemen woningen, die ieder een hele familie - tot vijftig leden - kunnen bevatten. Het dorp telt een moskee en een religieuze school, een madrasse. Het heeft geen elektriciteit en is voor water afhankelijk van bronnen.

In de oostelijke provincie Paktika werd maandag het stoffelijk overschot gevonden van Mohammed Ali Jalali, een voormalig gouverneur van Paktika en een aanhanger van president Hamid Karzai. Hij was zondag ontvoerd.