HILVERSUM - De Leeuwarder rechter Wicher W. heeft er bij de politie in Groningen op aangedrongen geen werk te maken van de aangifte wegens poging tot doodslag die zijn Oekraïense (ex-)vriendin tegen hem heeft gedaan.

Dat blijkt uit een brief die de rechter, die per 1 mei opstapte als raadsheer bij het gerechtshof in Leeuwarden, aan de politie in Groningen schreef.

Mishandeling

Het tv-programma Nova wist de hand te leggen op de brief. Ook kreeg Nova een eerdere aangifte in handen, daterend uit januari 2001, waarin W.'s toenmalige echtgenote melding maakt van een mishandeling door W.

Nova plaatste de documenten op internet, evenals een viertal foto's van de Oekraïense, nadat zij door W. was mishandeld. De foto's tonen een gelaat waarop fors geweld is uitgeoefend. Maandagavond besteedt de tv-rubriek aandacht aan de zaak.

Ruzie

W. heeft eerder laten weten dat hij de aantijgingen van zijn ex-vriendin ontkent. Althans, hij ontkent niet dat hij haar heeft geslagen, wel dat hij haar zou hebben willen wurgen, zoals de vrouw beweert. Volgens W. is het geweld, dat zich voordeed in oktober 2004, het gevolg geweest van een uit de hand gelopen ruzie, die door de vrouw zou zijn begonnen.

Straatvechter

In zijn uitvoerige brief aan de Groninger politie (W. is afkomstig uit Groningen) doet W. de gang van zaken op de bewuste avond uitvoerig uit de doeken. "Ik had en heb het volste recht mijzelf te verdedigen tegen iemand die als een straatvechter tekeer kan gaan en gevaarlijk is (en zelf ook zegt gevaarlijk te kunnen zijn). Ik ben er grandioos ingetuind en heb geen zin om meer tijd en energie te steken in deze treurige zaak. Ik heb mijn lesje geleerd en daarmee moet het afgelopen zijn."

Verderop in zijn brief schrijft W.: "De papierversnipperaar kan in deze zaak, die geen zaak is, goede diensten bewijzen en ik ga er vanuit dat het papier daar ook in blijft steken en dat de zaak bij de politie blijft hangen." W. schrijft absoluut geen aantekening op zijn strafblad te willen, ook niet van een geseponeerde zaak.

Incident

De aangifte van W.'s ex-vrouw, zelf ook rechter, maakt melding van het hard trekken aan haren, het stompen tegen het hoofd en het met het hoofd tegen de muur slaan. De aangeefster wilde destijds zelf dat de politie geen werk maakte van het incident, maar zij wilde het voorval wel bij de politie geregistreerd hebben.