NIJMEGEN - Portiers van de Nijmeegse discotheek Matrixx dragen normaal gesproken kogelwerende vesten. Dat zegt A. Beck, werkgever van de twee portiers die zondagochtend werden neergeschoten door een bezoeker van de uitgaansgelegenheid. Die was eerder uit de discotheek gezet.

Volgens Beck van Beck Beveiliging uit Nijmegen droegen de twee neergeschoten mannen geen kogelwerende vesten, maar zogenaamde steekvesten. Die houden messteken tegen, maar geen kogels. "De mannen stonden vrijwel altijd in de discotheek en daar achten wij een steekvest voldoende. De portier die aan de deur stond, was even naar het toilet. Zij namen even voor hem waar", aldus Beck.

De portiers stonden nog binnen toen zij van buitenaf werden neergeschoten. Een 37-jarige man uit Schaijk overleed aan zijn verwondingen, zijn 37-jarige collega uit Houten lag maandag nog ernstig gewond op de intensieve zorg. Volgens Beck is de gewonde collega inmiddels wel aanspreekbaar. Bij het bedrijf, dat ruim vijftig portiers in dienst heeft, is geschokt gereageerd. Dinsdag is er een bijeenkomst voor het personeel.

De portiers hadden ieder tien jaar ervaring en waren door het bedrijf zelf opgeleid. Volgens Beck deden zich bij de Matrixx nooit problemen voor omdat er sprake was van een 'sociaal deurbeleid'. "Er wordt niet gediscrimineerd en er wordt geen geweld gebruikt. Alles gebeurt met overtuiging en eventueel zachte dwang."

Geen sluiting

De gemeente Nijmegen voert maandag overleg over de schietpartij, maar ziet vooralsnog geen aanleiding om de Matrixx te sluiten. Volgens het gemeentebestuur doen er zich bij de discotheek zelden problemen voor. Tientallen mensen legden zondag bloemen bij de ingang van de uitgaansgelegenheid.

De politie hield zondag een 25-jarige man en 25-jarige vrouw aan, beiden uit Nijmegen, aan wegens betrokkenheid bij het incident. Een woordvoerder wil niet zeggen of een van de twee mogelijk de schutter is. Ook over het aantal afgevuurde kogels wil de politie niets kwijt.