AMSTERDAM - De opening van het haringseizoen is tot nader order uitgesteld. De haringgroothandelaren hebben daartoe besloten omdat de haringen door het koude voorjaar nog niet vet genoeg zijn, liet het Nederlands Visbureau maandag weten.

Dat betekent dat de traditionele veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe, waarvan de opbrengst naar een goed doel gaat, niet op 30 mei plaatsvindt, maar op een later te bepalen tijdstip. Het Nederlands Visbureau meldde dat het voor het eerst in de geschiedenis is dat de veiling niet op de geplande datum kan doorgaan.

Kwaliteit

"De natuur loopt fors achter", aldus de promotieorganisatie voor de vissector. "De kwaliteit van de haringen die tot nu toe zijn gevangen, is nog niet geschikt om verwerkt te worden tot een Hollandse Nieuwe." Door de kou in de vroege lente loopt het voedselaanbod in zee achter, waardoor de felbegeerde vissen nog niet het juiste vetpercentage hebben.

Vlaggetjesdag in Scheveningen gaat volgens het visbureau wel op 3 juni door, maar tal van andere evenementen, waaronder haringparty's zullen moeten worden afgeblazen of verzet. Vlaggetjesdag is een te groot evenement om te kunnen opschuiven.

Tegenvallen

De visverkopers vonden het geen optie om het seizoen te beginnen met haring van ondermaatse kwaliteit. "De consument die de eerste haring van het nieuwe seizoen vindt tegenvallen, verlies je mogelijk voor het hele seizoen", verklaart Nico de Jong, voorzitter van de haringgroothandelsvereniging. Het visbureau verwacht dat begin volgende week meer duidelijk is over het begin van het haringseizoen.