RIJSWIJK - Programmamaker en NPS-directeur Willem van Beusekom is zondag op 59-jarige leeftijd overleden. Van Beusekom was jarenlang de commentator van het Eurovisie Songfestival. Ook was hij in het verleden bij het grote publiek bekend als radiomaker. Van Beusekom was al enige tijd ernstig ziek. Dat heeft de NPS maandag meegedeeld.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Van Beusekom begon zijn omroepcarrière in 1968 bij de KRO, waar hij panellid was in het tv-programma Disco-Duel van Herman Stok. Daarna ging hij werken voor de VARA, waar hij onder meer het populaire radioprogramma Popreconstructie en de LP Top 20 presenteerde.

In 1983 werd Van Beusekom directeur van de radioafdeling van de VARA. Daarna vertrok hij naar de NOS om later als directeur de NPS onder zijn hoede te nemen.

Songfestival

Van Beusekom was een groot liefhebber van het Eurovisie Songfestival. Hij voorzag het programma bijna twintig jaar lang van commentaar. Van Beusekom kreeg de bijnaam Mister Songfestival en was enige tijd juryvoorzitter bij het uitkiezen van de Nederlandse inzending.

Willem van Beusekom overleed in een Amsterdams ziekenhuis aan de complicaties na een darmoperatie die hij bijna zes weken geleden onderging. De Nederlandse Programma Stichting (NPS) deelde mee "diep bedroefd" te zijn om "het verlies van haar directeur, die de NPS vanaf het begin heeft opgebouwd tot wat het nu is".

Samenwerking

Willem van Beusekom ontpopte zich tijdens zijn directeurschap volgens de NPS vooral "als de diplomaat die hij ooit wilde worden: behoedzaam, geduldig en strategisch bouwde hij tussen al het omroeppolitieke geweld aan het bestaansrecht van de jongste telg van het bestel. Daarin probeerde hij vooral het bindend element te zijn in de samenwerking tussen de grote bespelers van Nederland 3, toen naast de NPS, de VARA en de VPRO".

Van Beusekom bekleedde verschillende bestuurslidmaatschappen, onder meer bij de Grote Prijs van Nederland, het Muziekcentrum Vredenburg, het Stimuleringsfonds Culturele Omroepproducties, Conamus, het Omroepmuseum, de Vrienden van het Metropole Orkest en de Amsterdamse Hogeschool van de Kunsten.