DEN HAAG - De blouses van de nieuwe politieuniformen zijn te doorschijnend. Bij de Nederlandse Politiebond zijn tientallen klachten van vrouwelijke agenten binnengekomen. "Zelfs met een witte beha is de blouse doorschijnend. De agentes voelen zich bekeken en onprettig", bevestigde voorzitter Hans van Duijn maandag een bericht uit het AD.

Van Duijn verwacht dat het aantal klachten zal groeien omdat nog niet alle agentes het nieuwe uniform hebben. Bij de draagproeven van de nieuwe kledij kon de mate waarin de stof doorschijnend zou zijn niet worden vastgesteld, aldus de voorzitter. "Waarschijnlijk zijn er toen met de oude stof blouses in het nieuwe model gemaakt en kon dus niet worden vastgesteld dat de stof doorschijnend is."

De oplossing van het probleem zou een bijpassend wit hemd kunnen zijn, die door de werkgever bij het uniform zou moeten worden geleverd, bepleitte van Duijn. "Maar als ik een dame was zou ik niet wachten tot mijn baas dit had geregeld."

Dezelfde stof

Cees den Bakker, woordvoerder van het Nederlands Politie Instituut (NPI) en de Raad van Hoofdcommissarissen, zei maandag dat de huidige blouses van dezelfde stof zijn gemaakt als van het oude blouses. "De nieuwe blouses hebben een andere snit en hebben emblemen op de mouwen, maar de stof is exact hetzelfde. Daar kunnen de klachten dus niet over gaan."

Volgens Den Bakker is er een nieuwe stof in ontwikkeling, maar is die nog niet goed bevonden.