ZOETERMEER - Na het overlijden vrijdag van de oudste Nederlander groeien de twijfels over de nieuwe 'titelhouder'. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) meldde vrijdag de inschrijving van een 109-jarige vrouw, die is geboren op 1 juli 1896. De gemeente Zoetermeer waar ze woont, laat weten dat haar leeftijd niet officieel is vast te stellen en dat ze waarschijnlijk "aanmerkelijk" jonger is.

De vrouw die anoniem wil blijven, kwam in de jaren vijftig uit Indonesië naar Nederland. Wegens het ontbreken van de officiële papieren is haar een geboortedatum gegeven. Dat ging vaker zo. Meestal werd gekozen voor 1 januari of 1 juli.

"Ze stelt de titel niet op prijs omdat die onterecht is", liet een woordvoerder van de gemeente Zoetermeer maandag weten. "Haar echte leeftijd is niet meer vast te stellen. Ze zegt zelf aanmerkelijk jonger te zijn."

Publiciteit

Vrijdag overleed op 111-jarige leeftijd Alexandrina van Donkelaar-Vink. Als de twijfels over de Zoetermeerse gegrond zijn, is de 108-jarige Grietje Jansen-Anker uit Middelburg nu de oudste inwoner van Nederland. Zij werd geboren op 12 september 1897. Via de zorgmanager van haar tehuis liet ook zij weten geen prijs te stellen op publiciteit.

De SVB verklaarde maandag desgevraagd dat deze de informatie krijgt aangeleverd uit de Gemeentelijke Basis Administratie. Het kan volgens een woordvoerder dus gebeuren dat die gegevens zijn gebaseerd op geboortedata die noodgedwongen willekeurig zijn vastgesteld.