DEN HAAG - De VerkeersInformatieDienst (VID) en toeristenorganisatie ANWB waarschuwen voor een zeer drukke spits woensdag. Ruim 1,1 miljoen Nederlanders zullen met het extra lange Hemelvaartsweekeinde in het vooruitzicht eropuit trekken en een korte vakantie in eigen land of in het buitenland houden.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Beide organisaties verwachten dat de drukte al rond het middaguur begint, maar tussen half vijf en acht uur zal de drukte het grootst zijn, als het vakantieverkeer zich mengt met het woon-werkverkeer, zo lieten de organisaties maandag weten. In voorgaande jaren stond er volgens de ANWB op het hoogtepunt, rond half zes, driehonderd kilometer file op de Nederlandse wegen.

Verkeer dat richting Duitsland, de Veluwe, Friesland en de kust gaat, moet rekening houden met vertraging. Daarnaast zullen wegwerkzaamheden extra vertraging en langere files veroorzaken.

De grootste knelpunten zijn de A1 tussen Amsterdam en Amersfoort, de A2 ter hoogte van Utrecht, Den Bosch, Weert en Wessem, de A6 tussen Almere en Urk, de A7 tussen Heerenveen en Sneek, de A27 tussen Geertruidenberg en Hank, de A28 tussen Harderwijk en het knooppunt Hoevelaken, de A50 tussen Arnhem en Apeldoorn en bij Oss en de A67 bij Venlo. Ook moet het verkeer op de A12 naar Oberhausen en op de A16 naar Antwerpen met extra drukte rekening houden.

Attractiepark

Ook op Hemelvaartsdag (donderdag) zal het naar verwachting druk zijn, omdat veel mensen een bezoekje brengen aan een attractiepark.

De ANWB verwacht geen extra drukte op vrijdag en zaterdag, maar waarschuwt voor files op zondagmiddag en -avond door mensen die van hun korte vakantie terugkeren. Vooral richting de Randstad op de A1, de A28 en vanuit Zeeland moeten automobilisten rekening houden met extra reistijd.

Ardennen

De files zullen zich niet tot Nederland beperken. De ANWB verwacht in België vooral naar de kust en de Ardennen extra drukte en fileleed. In Frankrijk staan dit weekeinde zeker files in het Rhônedal op de A6 en de A7. Grote drukte wordt verwacht in het zuiden rond Monaco. De Franse politie waarschuwt dat er door de Grand Prix in het vorstendom vrijwel geen doorkomen aan is op de wegen.

In Duitsland moeten automobilisten vooral in het noorden bij Hamburg en Bremen en in het zuiden op de wegen naar en rond München rekening houden met vertraging.