AMSTERDAM - Ex-gevangenen die onder voorwaarden zijn vrijgelaten, worden vanaf volgende maand door de reclassering gecontroleerd via hun eigen computer. Algemeen Dagblad schrijft maandag dat ex-gedetineerden zo bijvoorbeeld een blaastest op afstand kunnen doen. Het systeem wordt al gebruikt in Canada en Zweden en zou daar een succes zijn gebleken.

De reclassering belt de ex-gedetineerden op willekeurige momenten om ze te vragen een ademtest af te leggen. Via een aan de computer gekoppeld ademanalyseapparaat kan worden gecontroleerd of iemand al dan niet gedronken heeft. Met een webcam kan de dienst zien of niet iemand anders de test aflegt. De rechter kan een gevangene als voorwaarde voor vrijlating een alcoholverbod opleggen en op deze manier kan de reclassering controleren of deze voorwaarde wordt nageleefd.

De reclassering gebruikt naast de ademtest elektronische stemherkenning om voetbalfans met een stadionverbod te controleren. Hooligans moeten tijdens de wedstrijd in de buurt van een vaste telefoon blijven. Een computer belt vervolgens op en vraagt de gecontroleerde een zin na te zeggen. Het systeem registreert dan of de hooligan zich op de afgesproken plaats bevindt.

Het ademtestsysteem is ingevoerd omdat urinetests inefficiënt bleken te zijn.