KALAMATA - Voor het hof in het Griekse Kalamata begint maandag het hoger beroep tegen de vliegtuigspotters Patrick Dirksen en Frank Mink. Ze werden eerder dit jaar door de rechtbank aldaar veroordeeld tot drie jaar celstraf wegens spionage.

De advocaat van het tweetal, C. Korvinus, ziet de rechtszaak met groot vertrouwen tegemoet. Ter verdediging voert hij een aantal deskundigen op, onder wie defensiespecialist en LPF-fractievoorzitter Mat Herben. Zij kunnen aangeven dat vliegtuigspotten een erkende hobby is in Nederland en dat het niets met spionage te maken heeft.

De rechtszaak duurt naar verwachting drie dagen. Het hof zal aansluitend uitspraak doen. Mocht het tot een veroordeling komen, dan is de verwachting dat de mannen wel terug mogen reizen naar Nederland en niet onmiddellijk de gevangenis in hoeven.

Spottersdag

Tegelijk met de Nederlanders staan twaalf Britten terecht. Zij werden met de Nederlanders op 8 november vorig jaar opgepakt tijdens een spottersdag op een militaire vliegbasis in de buurt van Kalamata. Hiervoor hadden zij een officiële uitnodiging ontvangen.

De mannen werd verweten dat ze hebben geprobeerd toegang te krijgen tot 'nationale geheimen'. Na vijf weken te hebben doorgebracht in een Griekse cel, kwamen de spotters weer op vrije voeten. De rechter veroordeelde zes Britten vorig jaar ook tot drie jaar celstraf en de overige zes tot een jaar gevangenisstraf.