PODGORICA/BELGRADO - De Montenegrijnse premier en ex-president Milo Djukanovic heeft in de nacht van zondag op maandag de overwinning opgeëist in het referendum over onafhankelijkheid. De regeringsleider zei dat het jakamp meer dan 55 procent van de stemmen heeft gekregen waardoor onafhankelijkheid van Servië een feit is.

Bekijk video: Modem/ Breedband

"Vanavond is met een meerderheidsstem van de burgers van Montenegro de onafhankelijkheid hersteld", aldus Djukanovic met een vingerwijzing naar de situatie van voor 1918. In dat jaar hadden de Montenegrijnen voor het laatst een eigen koninkrijk.

De voorman van het jakamp deed tijdens de campagne een beroep op de patriottische gevoelens van de Montenegrijnen. De pro-Servische oppositie en sommige westerse waarnemers beschuldigen Djukanovic ervan dat hij alleen maar onafhankelijkheid wil om straffeloos aan smokkel en andere criminele activiteiten te kunnen doen.

Servië

In Servië bleef het zondagavond stil over de mogelijke uitslag. President Boris Tadic en premier Vojislav Kostunica deden er het zwijgen toe. Pas na de bekendmaking van de officiële einduitslag willen ze reageren.

Alleen minister van Buitenlandse Zaken, Vuk Draskovic, verklaarde dat de republiek op weg lijkt om zijn internationale erkenning te krijgen. "Als de resultaten definitief zijn bevestigd, feliciteer ik Montenegro met deze meerderheid en met zijn democratische keuze", citeerde het persbureau Tanjug hem zondagavond.