NOORDWIJKERHOUT - Een windhoos heeft in de nacht van zondag op maandag rond 00.15 uur aan de Delfweg in Noordwijkerhout grote schade aangericht. Door de kracht van de wind is een vrachtwagen omver geblazen en zijn de voorpui en het dak van een bedrijfspand compleet verwoest.

Een verrijdbare kas werd compleet vernield en belandde enkele meters verderop in het land. Een aantal bomen waaide om en enkele woningen en tientallen auto's liepen schade op door rondvliegend puin, aldus een woordvoerster van de politie.

Twee mensen waren tijdens de windhoos in het bedrijf aan het werk. De wind kreeg vat op de voorpui van de hal en heeft deze enkele meters mee kunnen sleuren. Het dak werd eveneens vernield.

De twee medewerkers kwamen met de schrik vrij. Van een woning tegenover de fabriekshal kwam een schoorsteen naar beneden. In de tuin zijn eikenbomen met wortel en al uit de grond gerukt. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.

De brandweer heeft het bedrijfspand, waar plasticverpakkingen voor bloemen worden gefabriceerd, in verband met instortingsgevaar ontruimd. Het bedrijf denkt dinsdag weer operationeel te zijn, aldus een woordvoerster van de gemeente maandagmorgen.

Schade

De totale schade van de windhoos in Noordwijkerhout zal boven de 500.000 euro uitvallen, zei de woordvoerster na een inventarisatie.


Foto: Robert Israel | Beschadigde graven in Hoensbroek


Foto: Lydia van Geffen - van der Wansem | Stormschade in Zoetermeer


Foto: Izaäk Verkeste | Een omgewaaide boom zorgt voor overlast in Vlissingen


Foto: Johan Ovaa | Voorjaarsstorm bij de Westkapelse zeedijk


Foto: Olle Lammers | Hond trotseert wind


Foto: Hans Vin | Uitwaaien op strand Katwijk