CAIRO - De Iraakse president Saddam Hoessein heeft verklaard dat zijn land zich al helemaal heeft ingesteld op een oorlog. "We zijn klaar ook als de oorlog over een uur uitbreekt." Hoessein zei dat in een interview met het Egyptische weekblad Elosboa, dat het gesprek zondag publiceerde op zijn website.

De Iraakse dictator benadrukte dat de tijd op de hand van Irak is. "De tijd staat aan onze kant. We moeten meer tijd winnen, want de coalitie van de Amerikanen en de Britten zal om interne redenen en vanwege de druk van buiten uit elkaar vallen."

"We zijn er psychologisch klaar voor en we zijn voorbereid op een oorlog", aldus Hoessein. Hij waarschuwde de Verenigde Staten dat Irak niet vergeleken kan worden met Afghanistan. "Dat wil niet zeggen dat we sterker zijn dan de VS. Zij hebben vloten en langeafstandsraketten, maar wij hebben ons vertrouwen in God, het vaderland en het Iraakse volk maar ook het Arabische volk. Een oorlog zal voor de Amerikaanse en Britse soldaten geen uitje zijn", verzekerde Hoessein.

"Het Arabische volk verkeert niet zoals velen denken in een diepe slaap. De betogingen in de Arabische wereld en in het Oosten, waar honderdduizenden pacifisten op af komen om te betogen tegen een oorlog tegen het Iraakse volk, trotseren de wil van zionistisch en extremistisch rechts in Washington om Irak te vernietigen." De Iraakse president beschuldigde de VS ervan "de hegemonie over de Arabische wereld te willen uitbreiden door eerst Bagdad te controleren en de opstandige landen die die hegemonie verwerpen slagen toe te brengen". Washington wil volgens Saddam Israël tot een superstaat in de regio laten evolueren en zelf de macht grijpen over de olievoorraden.