RIJSWIJK - Kandidaat-lijsttrekker van de VVD Mark Rutte is boos op partijprominenten die negatieve uitspraken hebben gedaan over zijn concurrente Rita Verdonk. De aanvallen die de afgelopen week vanuit de VVD op haar zijn gedaan, waren onder mijn leiding niet gebeurd, aldus Rutte zondag in De Telegraaf.

"Als ik leider ben van de fractie, zal ik dit soort persoonlijke aanvallen nooit accepteren. Vanaf dag één zal ik normen stellen", aldus Rutte. "We zitten in de overgang van de oude leider naar de nieuwe. Het is dus begrijpelijk dat de regie in de partij even wat minder is." Over zijn verwijt aan het adres van de (anonieme) VVD-prominenten zegt de kandidaat-lijsttrekker: "Ik neem hier een risico mee want het zijn allemaal mensen die op mij zouden (kunnen) stemmen. Maar dat is dan maar zo."

De afgelopen dagen dreigde grote verdeeldheid in de VVD door de kwestie-Hirsi Ali en het conflict over de stemprocedure bij de lijsttrekkersverkiezingen. Rutte en Verdonk riepen vrijdag tijdens het laatste lijsttrekkersdebat in Noordwijkerhout op om de eenheid binnen de VVD te bewaren. Rutte zei daar onder meer dat het zaak is "de partij bij elkaar te houden" en volgens Verdonk moeten de VVD'ers "met zijn allen voor hetzelfde doel gaan: het liberale gedachtegoed".

Peiling

De discussie rondom de naturalisatie van Hirsi Ali lijkt de VVD uiteindelijk geen zetels te hebben gekost. Aan het begin van de week viel de partij van de omstreden politica vier tot vijf zetels terug in de peilingen, maar aan het einde van de week was dat negatieve effect weer verdwenen. Dat bleek zondag uit een opiniepeiling van Maurice de Hond.

In de meeste recente peiling staat de regeringscombinatie van CDA, VVD en D66 voor het eerst sinds februari 2004 op meer zetels dan de linkse combinatie van PvdA, SP en GroenLinks. Volgens De Hond zijn de strijd binnen de VVD aan de ene kant en de discussie over de AOW-voorstellen van de PvdA aan de andere kant daar de oorzaak van.