NEW ORLEANS - De zwarte burgemeester van New Orleans, Ray Nagin, is herkozen. Hij won de verkiezingen in de Amerikaanse stad met 52 procent van de stemmen. Zijn enige overgebleven rivaal, de blanke Mitch Landrieu, erkende zijn nederlaag, meldde de Amerikaanse nieuwszender CNN zondag na de tweede ronde.

Nagin (49) vergaarde vorige maand in de eerste ronde met 38 procent de meeste stemmen, maar hij had ook toen minimaal 50 procent moeten behalen voor een overwinning. Landrieu werd tweede met 29 procent.

Kritiek

Het was voor het eerst dat een zittende burgemeester niet meteen in de eerste stemronde werd gekozen. Nagin kreeg veel kritiek te verduren wegens de manier waarop hij vorig jaar augustus de watersnoodramp aanpakte na de orkaan Katrina.

Volgens de jongste telling van de autoriteiten kwamen ruim 1500 mensen om. Hierbij gaat het ook om bijna driehonderd personen die stierven door stress na hun evacuatie.

De nieuwe burgemeester wacht de zware taak de ontwrichte stad weer op te bouwen. Meer dan de helft van de inwoners die de stad in het zuiden ontvluchtte, is nog steeds niet teruggekeerd. Duizenden van hen werden zaterdag in bussen naar New Orleans gebracht om daar te kunnen stemmen.