ATHENE - Finland heeft zaterdagavond in de Griekse hoofdstad Athene de 51e editie van het Eurovisie Songfestival gewonnen. De groep Lordi sleepte met het nummer Hard Rock Hallelujah de meeste punten (292) binnen van het stemmende publiek.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het was de eerste keer dat Finland op het Europese liedjesfestijn zegevierde. De leden van Lordi baarden opzien door op te treden als monsters. Rusland (248) werd tweede, Bosnië-Herzegovina (217) derde. "Putting fun back into rock and rock back into Eurovision", was het motto van de voor het Songfestival ongekende act.


Het nummer Hard Rock Hallelujah van het Finse Lordi was het populairst onder de stemmers

Volgens het officiële kandidatenboek van het Songfestival is Lordi de "meest rockende" inzending sinds ABBA's Waterloo in 1974. De band behaalde in 2002 in Finland een platina-status met het debuutalbum Get Heavy.

Monsters

De artiesten zien er dan wel als monsters uit, ze veroordelen kwaad ten zeerste. Hun fascinatie voor de dood wordt volgens hen vaak verkeerd geïnterpreteerd. Om hun goede bedoelingen te onderstrepen maakten ze de hit Devil Is A Loser. "Onze muziek kan je vergelijken met horrorfilms: hoe enger de film, hoe meer lol je hebt. En rockmuziek moet in het teken staan van lol", aldus frontman Mister Lordi.

Nederland was er afgelopen donderdag in de voorronde met 23 deelnemers niet in geslaagd een van de tien finaleplaatsen te winnen. De Nederlandse inzending, het Limburgse meidentrio Treble met Amambanda, kwam niet verder dan een 20e plaats, bleek uit de zondagochtend openbaar gemaakte uitslag. Finland moest ook aan de voorronde meedoen en vergaarde daar al de meeste punten, voor Bosnië en Rusland.

Kijkers

De uitzending van het Songfestival op Nederland 2 is bekeken door 1.336.000 mensen. Dat bleek zondag uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek.

De 1.336.000 belangstellenden zijn er iets minder dan de ruim 1.423.000 miljoen die donderdag naar de voorronde keken. Waarschijnlijk haakte een aantal mensen af door het afvallen van Treble in de voorronde.

De uitzending zaterdagavond op Nederland 3 van Mooi weer De Leeuw rond het Songfestival trok 1.318.000 kijkers. Zij gaven beide programma's mooie rapportcijfers. Het Europese liedjesfestijn kreeg een 8,9 en Mooi weer De Leeuw een 8,8.