AMSTERDAM - De harde wind heeft zaterdag in Nederland tot overlast geleid. Twee festivals werden afgelast en een zeilboot kwam in de problemen. Ook het treinverkeer en het vliegverkeer op Schiphol heeft hinder van de wind. In Limburg zijn ongeveer twintig meldingen binnengekomen van omgewaaide bomen.

Foto: Izaäk Verkeste | Omgewaaide boom zorgt voor overlast in Vlissingen

Op het Hollands Diep werden twee mensen met onderkoelingsverschijnselen door de kustwacht van een zeilboot gehaald. De boot was volgens het Korps Landelijke Politiediensten door de wind in de problemen gekomen.

Het onstuimige weer heeft op Schiphol zaterdagochtend voor een paar vertragingen gezorgd. "Het was vervelend, maar niet gigantisch", zegt een woordvoerder van Schiphol. De wind is in de loop van de avond gaan liggen en sindsdien is het 'weer rustig'.

Treinverkeer

Ook het treinverkeer heeft hinder van de wind. Een boom is omgewaaid bij Utrecht en hangt in een bovenleiding, takken van de boom liggen op het spoor. Het treinverkeer tussen Maarn en Rhenen is gestaakt vanaf 20.30 uur. Het is onduidelijk wanneer het verkeer weer wordt hervat.

Foto: Johan Ovaa | Voorjaarsstorm bij Westkapelle

In Heerlen werd volgens de politie het zaterdagprogramma van de muziekfestival Internationale Taptoe afgelast wegens de regen. Ook een festival in Brunssum werd afgelast omdat het in een tent plaatsvond. Bij de strandveiligheidsdag van de ANWB in Katwijk werd afgezien van het opzetten van tenten. Het programma in de tenten werd voor een deel in het gemeentehuis van Katwijk afgewikkeld. Het zwemprogramma in zee werd om veiligheidsredenen afgelast.

Windstoten

In het oosten vallen zaterdagavond volgens het KNMI nog enkele onweersbuien of hagelbuien. Ook kunnen zware windstoten voorkomen. Komende nacht nemen de wind en de buien af. Zondag wordt het een stuk rustiger dan zaterdag met een overwegend matige zuidelijke wind.

Duitsland

In het westen van Duitsland heeft het noodweer zeker een leven geëist. In Hameln in de deelstaat Nedersaksen kwam een man om die werd getroffen door een omvallende boom, meldde de publieke omroep ARD.

In de deelstaat Noordrijnland-Westfalen raakten twee mensen gewond. Omvallende bomen, afgebroken takken en rondvliegende dakpannen richtten veel schade aan. Er werden windsnelheden tot 120 kilometer per uur gemeten. Alleen al in de stad Keulen moest de politie 240 keer uitrukken. Veel treinen vielen uit doordat spoorwegen waren geblokkeerd.