AMSTERDAM - De Amsterdamse politie heeft vrijdag tijdens een grote controle in district Zuid (Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam-Zuid en Uithoorn) honderden bekeuringen uitgeschreven. Dat maakte de politie zaterdag bekend. De politie controleerde van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat op de wegen, in het openbaar vervoer, op het water en in de horeca.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Ze werd daarbij ondersteund door ondermeer leden van de marechaussee, belastingdienst, sociale dienst en de openbaar vervoerbedrijven GVB en Connexxion.

In het verkeer werden 13.000 auto's gecontroleerd. In 15 coffeeshops en twee cafés controleerde de politie in totaal 128 mensen en in het openbaar vervoer ruim 8000 reizigers. Op het water werden 190 boten gecontroleerd.

Tijdens de controle van een van de cafés trof een speurhond 45 zakjes wiet en drie plakken hasj aan. In het openbaar vervoer werden 294 reizigers bekeurd voor zwart rijden, 14 passagiers kregen een proces-verbaal omdat ze met hun voeten op de bank zaten.

Automobilisten werden onder meer beboet voor het bezit van een radardetector, het bezit van verdovende middelen en het verpachten van een taxivergunning. Negentien mensen zijn aangehouden.

Twee reizigers zijn aangehouden omdat ze illegaal in Nederland verblijven.