GAZA - Bij een explosie in het hoofdkwartier van de Palestijnse inlichtingendienst in Gaza is zaterdagochtend het hoofd van deze dienst, Tareq Abu Rajab, zwaar gewond geraakt. Een van zijn lijfwachten kwam om het leven. Behalve Rajab zijn er nog negen gewonden, deelde een woordvoerder van de Palestijnse autoriteiten mee.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Hij omschreef de explosie als een moordaanslag op Rajab, die loyaal is aan de Palestijnse president Mahmud Abbas. Sinds zijn aantreden in april vorig jaar is Rajab al tweemaal zwaar gewond geraakt door een aanslag. Als het ook nu om een aanslag gaat, zou dat de derde keer zijn.

Ongeluk

De explosie gebeurde in de lift waarmee Rajab met onder anderen zijn lijfwacht op weg was naar zijn kantoor. De precieze oorzaak van de explosie is nog niet bekend. De autoriteiten sluiten niet uit dat het gaat om een ongeluk en niet om een aanslag.

Mogelijk is een handgranaat per ongeluk tot ontploffing gebracht. De explosie komt in een tijd van groeiende spanning tussen de Fatah van president Abbas en de door de radicale Hamas geleide regering.

Tussen Rajab en andere machtige families en clans is volgens allerlei berichten een bloedige vete gaande.

Kort na de explosie drongen gewapende leden van de Al Aqsa Martelarenbrigades het terrein van het Palestijnse parlement in Ramallah binnen. Ze schoten in de lucht om hun ongenoegen kenbaar te maken over de vermeende aanslag op Rajab.