WILLEMSTAD - De eilandsregering van Curaçao is zaterdagochtend (Nederlandse tijd) gevallen. Dat gebeurde tijdens een eilandsraadsvergadering. De eenmanspartij MPK van de coalitieregering stemde met een motie van de oppositie mee, waardoor de coalitie haar meerderheid verloor.

In de motie werd gesteld dat de huidige coalitie naar huis moest. De coalitie steunde op een nipte meerderheid van 11 van de 21 zetels.

Benoeming

Struikelblok was de benoeming van een commissaris bij een overheids-nv. De kandidaat van MPK werd door de andere coalitiepartijen niet geaccepteerd. Zijn benoeming werd uiteindelijk teruggedraaid, na een hoop onderling gesteggel.

Dat zette kwaad bloed bij MPK-leider Rignald Lak. Voor aanvang van het debat weigerde hij ten overstaan van iedereen een coalitiegenoot de hand te schudden. Uiteindelijk bleek hij het met alle oppositiepartijen eens te zijn dat de huidige coalitie zo niet verder kon. De coalitie heeft amper drie maanden gezeten.

Godett

Oppositieleider Anthony Godett van de FOL gaat dit weekeinde kijken of hij partners kan vinden met wie hij een nieuw bestuurscollege kan vormen.

De MPK heeft geen zetel in de regering van de Nederlandse Antillen. Of het vallen van de eilandsregering gevolgen heeft voor de regering van de Nederlandse Antillen, is nog niet duidelijk. In de praktijk gebeurt dat echter vaak wel.

Pechtold

Minister Pechtold, die op werkbezoek is op de Nederlandse Antillen, wilde niet reageren. Volgens zijn woordvoerder is het een zaak die alleen de Curaçaose politici zelf aangaat. Pechtold vliegt zondagochtend vroeg (Nederlandse tijd) weer terug naar Nederland.