AMSTERDAM - De inlichtingendienst AIVD heeft de top van de VVD in 2002 geïnformeerd over risico's met betrekking tot Ayaan Hirsi Ali. Dat staat volgens bronnen in een interne memo van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), meldt de Volkskrant zaterdag.

Het document gaat volgens het dagblad over twijfels bij de IND over de werkelijke identiteit van het deze week opgestapte VVD-Kamerlid Hirsi Ali. Het memo zou deel uitmaken van een document dat minister voor Vreemdelingenzaken Rita Verdonk (VVD) binnenkort naar de Tweede Kamer stuurt. De Kamer had hier deze week om gevraagd tijdens een spoeddebat over de nationaliteit van Hirsi Ali.

Proces

In een documentaire van Eveline van Dijck vrijdagavond uitgezonden door het Humanistisch Verbond over het leven van Hirsi Ali kwam hetzelfde naar voren. In de documentaire werd verteld dat de Somalische gemeenschap in Nederland bezig was een proces tegen Hirsi Ali aan te spannen. De reden daarvoor was dat ze zou hebben gelogen over haar naam en geboortedatum toen ze in Nederland kwam. De top van de VVD zou dat ook hebben geweten.