ISTANBUL - Het Turkse leger heeft de Turkse bevolking opgeroepen door te gaan met straatprotesten ter ondersteuning van het seculiere staatssysteem. Dat meldde het staatspersbureau Anatolië vrijdag. De oproep volgt na de moord op een hoge rechter door een vermeende radicaalislamitische schutter.

De strijdkrachten hebben in het verleden al vaker geïntervenieerd in de binnenlandse politiek en zien zichzelf als de bewaker van de seculiere staatsinrichting. Het hoofd van de generale staf, generaal Hilmi Ozkok, prees de demonstranten die donderdag de straat opgingen om te protesteren tegen de schietpartij in de hoofdstad Ankara woensdag.

Volgens generaal Ozkok moet het niet bij een eendaagse demonstratie blijven. "Het moet permament worden, iets dat voortduurt, het moet door iedereen worden nagestreefd", zei hij.

De oproep wordt gezien als een waarschuwing aan het adres van de regering van premier Tayyip Erdogan. De wortels van de regeringspartij liggen in het moslimfundamentalisme. In 1997 werkte het leger nog een regering uit de macht die volgens de militairen te islamistisch was.