DEN HAAG - Minister Ben Bot verbindt niet meteen consequenties aan het 'nee' van de Nederlanders tegen een grotere Europese Unie. De regering gaat niet dwarsliggen bij de aansluiting van Roemenië en Bulgarije.

De onderhandelingen met Turkije over het EU-lidmaatschap zijn wel begonnen, maar die zullen nog zeker tien jaar duren. "We moeten de vraag over acht of tien jaar opnieuw stellen en dan de uitkomst bekijken", zei Bot vrijdag na de wekelijkse ministerraad.

Uit onderzoek is gebleken dat een meerderheid van de Nederlanders tegen een verdere uitbreiding van de EU van nu 25 lidstaten is. Ze zien niet alleen Turkije, Balkanlanden als Servië en Macedonië en Oekraïne niet zitten, maar ook Bulgarije en Roemenie niet. "Dat is een gelopen race. De Tweede Kamer heeft hun toetreding bekrachtigd", zei Bot.

Aanhobbelen

Hij vindt niet dat mensen zich genegeerd zouden kunnen voelen. "We luisteren goed naar wat ze willen. Maar we moeten niet altijd achter alles aanhobbelen. Dan heb je geen regering nodig", aldus Bot.

Hij legt het 'nee' trouwens niet uit als een negatief advies over een grotere EU. "Het is niet zo van: hier sluiten we de grenzen. Uitbreiden mits". Want 75 procent van de mensen die meededen aan het onderzoek, vindt dat nieuwe landen alleen mogen toetreden als zij strikt aan de voorwaarden voldoen.