DEN HAAG - Premier Jan Peter Balkenende vindt dat minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken) begin deze week bij de kwestie-Hirsi Ali "onvoldoende als team" heeft geopereerd. Zij is daarover vrijdag stevig onderhouden in de ministerraad, zei de premier vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie. "Het team-aspect is nadrukkelijk aan de orde geweest".

Balkenende had de "indruk dat Verdonk de kritiek begreep". Maar het kabinet zal haar bij de uitvoering van de motie over het Nederlanderschap van voormalig Tweede Kamerlid Ayaan Hirsi Ali "in de gaten houden". De term 'onder curatele' wilde hij niet overnemen. De bewindsvrouw moet nu wel bij elke stap in deze kwestie de top van het kabinet en collega Donner (Justitie) op de hoogte stellen.

Voicemail

Verdonk stuurde maandag tegen de afspraak met Balkenende en vicepremier Zalm een brief naar de Kamer waarin stond dat Hirsi Ali niet de Nederlandse nationaliteit heeft. De premier kwam daar pas achter door een bericht op zijn voicemail. Hij riep Verdonk dinsdag ter verantwoording op het torentje. Dezelfde dag moest Verdonk in de Kamer beloven ervoor te zorgen dat Hirsi Ali het Nederlanderschap toch behoudt.

Verdonk kreeg vrijdag in de ministerraad de wind van voren van haar collega's. "Er is geen blad voor de mond genomen", aldus Balkenende. "Maar er is niet met deuren gesmeten", voegde hij er aan toe. "Dit was een ongelukkige episode. En dan druk ik mij nog mild uit, ook gezien het debat in de Kamer."

Kamermoties

Donderdag moest Verdonk opnieuw naar het torentje omdat ze tijdens een VVD-bijeenkomst, waar ze campagne voerde als kandidaat-lijsttrekker, afstand leek te nemen van haar bereidheid de Kamermoties uit te voeren. Volgens Balkenende heeft Verdonk gezegd dat ze dat niet zo bedoeld had.

De premier onderstreepte dat bewindslieden moeten uitkijken dat ze hun partijactiviteiten niet vermengen met hun eigenlijke werk. "We zitten in een ongelukkige periode", zei hij over de aanloop naar de Kamerverkiezingen van volgend jaar.

Ambassades

De premier maakt zich zorgen over hoe de affaire-Hirsi Ali in het buitenland valt. "Het beeld dat in Nederland wordt geknaagd aan de tolerantie en de vrijheid van meningsuiting bevalt me totaal niet. Er is alle aanleiding voor deze verkeerde beeldvorming weg te nemen." Het kabinet heeft de Nederlandse ambassades in het buitenland informatie gegeven over de kwestie.

VVD-minister Kamp (Defensie) toonde zich in het televisieprogramma NOVA minder bezorgd over de reputatie van Nederland in het buitenland. "Het gezicht van Nederland wordt echt niet door incidenten als dit bepaald."