WASHINGTON - Gedetineerden in het Amerikaanse militaire gevangenenkamp in Guantánamo Bay op Cuba hebben bewakers aangevallen die wilden voorkomen dat een gevangene zelfmoord pleegde. Dat zei een woordvoerder van het leger vrijdag.

Het incident had donderdagavond plaats in Kamp 4, een deel van het detentiekamp waar de regels minder streng zijn, aldus zegsman Robert Durand. De bewakers wilden ingrijpen toen een man zich probeerde te verhangen. Het was al de vierde poging tot zelfmoord die dag.

De gevangenen gooiden ventilatoren en andere spullen naar de militairen. Met minimaal gebruik van geweld kon de rel worden onderdrukt en de zelfmoord worden voorkomen, zei Durand. De gedetineerden die in opstand kwamen zijn overgebracht naar een extra beveiligde sectie.

Depressief

Eerder op de dag mislukte de zelfmoord van drie gevangenen die opgespaarde medicijnen hadden ingenomen. Sinds het detentiekamp in 2002 opende, zijn er al 39 pogingen tot zelfmoord geweest. Volgens advocaten die het kamp bezocht hebben, zijn veel mensen die vastzitten depressief.

In het detentiekamp worden ongeveer 460 personen vastgehouden. De meesten verblijven er al meer dan vier jaar zonder te zijn aangeklaagd. Het zijn volgens de Amerikaanse regering 'vijandelijke strijders' of 'terreurverdachten' die niet onder de Conventies van Genève vallen.