IJMUIDEN/DEN HAAG - Het verkeer ondervindt vrijdag veel hinder van de zware windstoten die over het land trekken. Volgens een woordvoerster van de ANWB stond er rond 18.30 uur 225 kilometer file, ruim twee keer zoveel als op een normale vrijdag.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Foto: Rob Amoureus l Boom waait om door storm in Purmerend

Ook vrijdagochtend was het veel drukker. Rond Amsterdam en in de rest van Noord-Holland deden zich veel ongelukken voor. Een woordvoerder van het KLPD meldde een dubbel aantal ongevallen, meestal alleen met materiële schade. Bij drie ongelukken raakte een onbekend aantal personen gewond.

Volgens de ANWB zijn de ergste problemen inmiddels voorbij. Zo geldt de waarschuwing voor zware windstoten alleen nog voor het gebied rond het IJsselmeer. Eerder op de dag moest het verkeer in het hele land met zo'n sterke wind rekening houden.


Foto: Gieny Boersma l Strandhokjes omgewaaid in Katwijk

Scheepvaart

Ook de scheepvaart ondervond veel hinder van de krachtige wind. Volgens een woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) was het vrijdag drie keer zo druk als normaal. Zo raakten bij Schiermonnikoog, Marken, Urk en Breskens vaartuigen in ondiep water.

Op het IJmeer bij het eiland Pampus moest de kustwacht vier opvarenden en een hond van een kruiser te hulp schieten. Zij vreesden dat hun schip zou kapseizen. Op het Markermeer maakte een onbekend schip slagzij en bij de Maasvlakte raakte een surfer in de problemen.

Historische schepen

Een zeilschip van de Hanzestad Compagnie werd door de harde wind tegen de kade aangedrukt van de Bataviahaven in Lelystad. De 26 Duitse passagiers bleven ongedeerd. Directeur Pouwel Slurink van de Hanzestad Compagnie weet het voorval aan het ongelukkige ontwerp van de haven. Hij vermoedt dat er schade is, maar prijst zich gelukkig dat de historische schepen van zijn rederij behoorlijk stevig zijn.

De Waterpolitie van het KLPD stelt een onderzoek in naar het ongeval. Volgens een woordvoerder is tegen de 39-jarige schipper uit Münster en de 21-jarige matroos uit Zwolle proces-verbaal opgemaakt. De matroos zou niet in het bezit zijn geweest van geldige papieren om op het schip te werken.

Detentieboot

Een in aanbouw zijnde detentieboot sloeg vrijdagmiddag los van de kade in de Isaac Baarthaven in Zaandam. Volgens de politie raakte niemand gewond. Aan boord waren op het moment van het incident alleen werklieden aanwezig.

Zij konden het schip bijtijds verlaten. De detentieboot sloeg aan de overzijde van de haven tegen een met zand volgeladen rijnaak. Beide schepen liepen lichte plaatschade op. De havendienst van Zaanstad heeft de detentieboot daarna teruggesleept naar de vaste plek aan de kade.

Treinverkeer

Tussen Den Bosch en Tilburg moest het treinverkeer korte tijd worden gestaakt, doordat een sneltrein over een boom reed. Ook bleek de bovenleiding beschadigd. Nadat de brandweer de boom aan stukken had gezaagd, konden rond 15.00 uur beide sporen worden vrijgegeven.