SAN GIULIANO DI PUGLIA - In San Giuliano di Puglia zijn zondag de 29 slachtoffers begraven van de aardbeving die het Italiaanse dorpje donderdag heeft getroffen.

De slachtoffers zijn 26 kinderen en een onderwijzeres die omkwamen toen een basisschool instortte, en twee oudere vrouwen die onder het puin van hun huis bedolven raakten. Alle omgekomen kinderen van het 1500 inwoners tellende dorp waren jonger dan tien jaar. Vier kinderen en een onderwijzeres verkeren nog in levensgevaar.

De uitvaartdienst werd gehouden onder een luifel buiten de gymzaal van de school. President Ciampi en zijn vrouw woonden de ceremonie bij, net als parlementsvoorzitter Casini en twee ministers. Premier Berlusconi bleef in Rome, waar hij met ministers sprak over de situatie na de aardbevingen van afgelopen week.

De gevolgen van de aardbeving zijn onderwerp van een strafrechtelijk onderzoek. In een rapport uit 1998 heeft het Italiaans geofysisch en vulcanologisch instituut INGV de hele regio Molise, waar San Giuliano di Puglia ligt, een aardbevingsgebied met een hoog risico genoemd. Maar daarop is nooit actie ondernomen en niemand in het dorp was ervan op de hoogte.

Overigens maakte de Italiaanse regering zondag bekend 50 miljoen euro uit te trekken voor Molise en 10 miljoen voor het gebied rond de vulkaan de Etna op Sicilië, die vorige week zondag tot een uitbarsting kwam.