DEN HAAG - Het Amsterdamse VVD-fractielid Laetitia Griffith keert terug naar de Tweede Kamer. Daar neemt zij per 1 juni de plaats in van de opgestapte Ayaan Hirsi Ali. Ze verlaat de gemeenteraad van Amsterdam. Dat heeft een VVD-woordvoerder vrijdag gezegd. Dat heeft een VVD-woordvoerder vrijdag gezegd.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Aanvankelijk had ze het plan om haar lidmaatschap van de Kamer te combineren met dat van de gemeenteraad in de hoofdstad. Frank de Grave, voorzitter van de Amsterdamse VVD, vindt het echter niet acceptabel dat een Kamerlid tevens als raadslid functioneert.

Keuze

"Het is al heel lang bestendig beleid van de VVD Amsterdam dat politieke dubbelmandaten niet worden geaccepteerd", aldus De Grave. "Er moet dus een keuze worden gemaakt. Het bestuur van de VVD Amsterdam begrijpt en respecteert de keuze van Laetitia voor Den Haag. Wat het zwaarst is, moet het zwaarst wegen."

Kamerlidmaatschap

Griffith heeft voor de gemeenteraadsverkiezingen steeds gezegd dat de zich voor de volledige vier jaar aan Amsterdam zal verbinden. "Ik ben blij dat ik weer in Den Haag aan de slag kan gaan, maar ik vind het jammer dat het Kamerlidmaatschap tevens met zich meebrengt dat ik het raadslidmaatschap neer moet leggen", aldus Griffith. "Ondanks deze moeilijke beslissing moet ik vooruitkijken en heb ik zin om weer in de landelijke politiek aan de slag te gaan."

Ook fractievoorzitter Eric van der Burg van de Amsterdamse VVD steunt haar in haar beslissing. "Het is een verlies voor de fractie en de gemeenteraad, maar het is ook gunstig om nog een Amsterdammer in de Tweede Kamer te hebben. Volgens mij is Laetitia datgene dat Den Haag nodig heeft." Eerder in de week zei Van der Burg nog "geen enkele indicatie" te hebben dat Griffith weer terugkeert naar Den Haag.

De fractievoorzitter van de VVD in het parlement, Willibrord van Beek, reageerde verheugd op de terugkomst van Griffith. "De VVD krijgt met Laetitia een goede liberaal terug in de Kamer", aldus Van Beek. Griffith gaat zich in Den Haag bezighouden met Binnenlandse Zaken, Bestuurlijke vernieuwing en Staatsrechtelijke vernieuwing.

Liberaal

De politica vertrok vorig voorjaar uit de Kamer om wethouder van Financiën en Economische Zaken te worden in de hoofdstad. Die post kwam vrij, toen haar partijgenoot Frits Huffnagel het veld moest ruimen. Haar partij deed een zwaar beroep op haar, hoewel ze geen enkele bestuurlijke ervaring op het terrein van financiën had.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen dit voorjaar was ze lijsttrekker van de VVD in Amsterdam. Maar de liberalen verloren iets en kwamen niet meer terug in het college.

Cohen

Burgemeester Cohen van Amsterdam noemt het "jammer" dat Griffith weggaat. Hij hoopte dat zij haar raadslidmaatschap met dat van de Tweede Kamer kon combineren. Cohen betreurt het dat dat niet door kan gaan. Ook de PvdA in de hoofdstad wilde dat ze zou blijven. "Mensen hebben toch op haar gestemd in de hoop dat zij hen zou vertegenwoordigen", aldus PvdA-fractievoorzitter Manon van der Garde.

De SP in Amsterdam is niet verbaasd en had al weddenschappen lopen over haar vertrek. "Je weet hoe het gaat bij die mensen", aldus fractieleider Remine Alberts. "Als het hogere ambt roept, gaan ze weg. Ook Griffith is een carrièremaker."

Griffith, in 1965 in Suriname geboren, kwam in 2003 in de Tweede Kamer, waar ze woordvoerder van haar fractie voor justitie werd. In 2004 werd ze uitgeroepen tot politiek talent van het jaar.