AMSTERDAM/SCHIPHOL - De marechaussee op Schiphol heeft samen met de Spoorwegpolitie vier mensen aangehouden voor het vervalsen en verkopen van honderden valse openbaarvervoerbewijzen. Dat laten beide opsporingsdiensten vrijdag weten.

De grote groep afnemers van deze vervalste kaarten waren medewerkers van luchtvaartmaatschappij KLM, meldden bronnen. De marechaussee en de Spoorwegpolitie willen de betrokkenheid van KLM-personeel echter niet bevestigen.

De marechaussee heeft een groot onderzoek gedaan naar de werknemers van de KLM. Het bleek dat bij de luchtvaartmaatschappij een levendige handel bestond voor de valse trajectkaarten. Ruim 330 mensen kochten valse exemplaren voor een fractie van de verkoopwaarde. Met de fraude is een bedrag van honderdduizenden euro's gemoeid.

Tussenpersoon

De grootschalige fraude werd op 20 april ontdekt toen een conducteur van de Nederlandse Spoorwegen (NS) een reizigster met een vals vervoersbewijs betrapte. Deze passagier bleek het exemplaar van een tussenpersoon te hebben gekocht. Beiden werden aangehouden. Verder onderzoek leidde naar een tweede tussenpersoon en de vervalser.

De aangehouden vervalser maakte op zijn computer de kaarten na en verkocht die via verschillende tussenpersonen, aldus de Spoorwegpolitie en de marechaussee. Bij een huiszoeking werden computers, mobiele telefoons en materiaal om de plaatsbewijzen na te maken, in beslag genomen. De vervalser bleek volgens de marechaussee op grote schaal via zijn computer verschillende soorten valse vervoerbewijzen te printen.

Gevangenisstraf

De Spoorwegpolitie en de marechaussee laten weten dat het onderzoek naar mensen die valse ov-bewijzen bezitten, doorgaat. Volgens deze opsporingsdiensten is zowel het reizen met een vals vervoersbewijs als het verkopen ervan een vorm van valsheid in geschrifte. Daarop staat een gevangenisstraf van maximaal zes jaar.

Volgens de KLM-zegsman zal de luchtvaartmaatschappij passende maatregelen nemen tegen werknemers van wie uiteindelijk blijkt dat die zich daadwerkelijk aan de fraude hebben schuldig gemaakt.

Ontslag

Afhankelijk van de aard van elk individueel vergrijp kan de straf van het bedrijf variëren van een berisping tot ontslag op staande voet. De KLM verleent alle medewerking aan het onderzoek, aldus de woordvoerder van de vliegmaatschappij.