BUNNIK - De oudste inwoner van Nederland, de 111-jarige Alexandrina van Donkelaar-Vink, is vrijdagochtend overleden in het zorgcentrum Bunninchem in Bunnik. Dat heeft haar zoon vrijdagochtend gezegd.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Alexandrina Vink werd op 31 januari 1895 geboren in Vlaardingen-Ambacht. Ze werd opgeleid als kostuumnaaister en trouwde in 1917 met Koos van Donkelaar. Ze kregen vier kinderen.

Tussen 1925 en 1931 woonde het gezin op Curaçao. Daarna in Baarn, Hilversum en Utrecht. In 1951 overleed haar echtgenoot. Ze was zo langer weduwe dan gehuwd. Ze was inmiddels vrijwel doof en bijna blind.

Onjuist

In augustus van het vorige jaar werd ze de oudste Nederlander na het overlijden van Hendrikje van Andel-Schipper op 115-jarige leeftijd. De Hoogeveense stond tot dat moment in de boeken als 's werelds oudste, maar dat bleek later onjuist. In december erkende het Guinness Book of Records de papieren van de 116-jarige Maria Capovilla uit Ecuador.

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) liet vrijdag weten dat de nieuwe oudste inwoner van Nederland 109 jaar oud is. De vrouw is geboren op 1 juli 1896. Meer informatie over haar mag de SVB niet verstrekken.

De oudste man van Nederland is een 106-jarige Haarlemmer die nadrukkelijk anoniem wenst te blijven.