HILVERSUM - Frans Weisglas, de voorzitter van de Tweede Kamer, wil dat het VVD-bestuur direct een oplossing vindt voor het probleem dat leden van de partij een dubbele stem kunnen uitbrengen in de strijd om het lijsttrekkerschap. Volgens de prominente VVD'er moeten de bestuursleden nog vrijdagochtend met een oplossing komen, zo zei hij vrijdagochtend in het Radio 1 Journaal. "Dat moet heel snel, op dit moment. Iedere seconde telt."

Donderdag werd bekend dat VVD-leden die al per post op Rita Verdonk, Mark Rutte of Jelleke Veenendaal hebben gestemd, hun stem kunnen herzien door nog een keer elektronisch te stemmen. "Het doet toch een beetje Zuid-Amerikaans aan, met excuses aan de democratieën in Zuid-Amerika", aldus Weisglas.

De parlementsvoorzitter vindt dat het bestuur onmiddellijk "in de auto of trein moet springen, bij elkaar moet komen of telefonisch moet overleggen en over een uur bekend moet maken dat de eerste stem geldt. Het is geen democratische gang van zaken als je bij een stemming je stem kunt herzien".