BREDA - Justitie heeft woensdag en donderdag in totaal vier verdachten aangehouden in de zaak met betrekking tot het schenden van staatsgeheimen over topcrimineel Mink K. Dat heeft een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) in Breda vrijdag bevestigd. In totaal zitten er nu vijf verdachten vast in de zaak.

Begin deze maand werd al een ex-medewerker van de BVD, de voormalige Binnenlandse Veiligheidsdienst, opgepakt in deze kwestie. Hij hield via zogenaamde 'liefdesbrieven' contact met K.

Geheime informatie

In januari werd bekend dat het criminele circuit beschikt over geheime informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Dagblad De Telegraaf berichtte toen over omkoping van justitiepersoneel door K. De AIVD onderzoekt hoe documenten rond de 44-jarige topcrimineel in de onderwereld zijn terechtgekomen.

De stukken openbaren dat de toenmalige BVD, de voorganger van de AIVD, eind jaren negentig jarenlang onderzoek deed naar corruptie bij de Amsterdamse politie en het OM in de zaak rond de drugs- en wapenhandelaar. De groep van K. reserveerde miljoenen voor het omkopen van politie- en justitiepersoneel. K. kocht er onder meer politiedossiers mee en de mensen die hem die leverden. Met door de politie in beslag genomen wapens, die voor de gelegenheid werden 'uitgeleend', zouden ook liquidaties zijn uitgevoerd.