DEN HAAG - Premier Jan Peter Balkenende trekt zijn voorkeur voor doorregeren met de VVD in. Hij wil zijn handen in de verkiezingen vrij hebben. Dat laat hij vrijdag weten in een interview met dagblad Trouw.

"Ik heb in het verleden de PvdA niet uitgesloten. Het beste is voor het CDA te gaan voor het eigen verhaal en daar wil ik me ook voor inzetten", aldus de christendemocraat.

Beleid

Niettemin verlangt de premier wel dat een volgende coalitie "hetzelfde type beleid" uitvoert als het huidige kabinet. "Het beleid van gezonde overheidsfinanciën, versterking van de economische structuur, verhoging van participatie op de arbeidsmarkt en nieuwe solidariteit, dat type beleid moet absoluut worden voortgezet", meent Balkenende.

Hij voelt nog steeds niets voor het voorstel van PvdA-leider Wouter Bos om ouderen te laten meebetalen aan de AOW. Het probleem van de vergrijzing kan volgens Balkenende opgelost worden door meer mensen tussen de vijftig en zestig jaar, meer vrouwen en meer allochtonen aan het werk te krijgen.

Uitsluiten

Een woordvoerder van de VVD wijst er in een reactie op dat de kandidaat-lijsttrekkers Rita Verdonk en Mark Rutte van de VVD allebei hebben gezegd de PvdA evenmin uit te sluiten als toekomstig regeringspartner.