BERGEN OP ZOOM - Een groot deel van West-Brabant en een deel van Zeeland heeft donderdagavond enkele uren zonder elektriciteit gezeten door een grote stroomstoring. Het ging volgens energiebedrijf Essent onder meer om de plaatsen Bergen op Zoom, Ossendrecht, Hoogerheide en Woensdrecht. De storing begon rond kwart over negen. Om 23.10 uur was het gebied weer van stroom voorzien.

De storing deed zich voor in een 150-kilowattstation in Woensdrecht dat verscheidene substations in West-Brabant en Zeeland van stroom voorziet. Volgens Delta, het energiebedrijf in Zeeland, strekte het gebied waar geen stroom was, zich uit tot de plaats Rilland.

Essent

Essent kon donderdagavond nog niet zeggen wat de oorzaak van de storing was. De treinen in het gebied konden volgens ProRail nog wel rijden, omdat de spoorbeheerder overschakelde op noodaccu's.

De politie zette in verband met de storing extra personeel in. "We hebben preventief extra mensen opgeroepen omdat eerder op de avond nog niet duidelijk was hoe lang de storing zou aanhouden en we snel ter plaatse wilden zijn, als zich incidenten zouden voordoen", aldus een woordvoerder. Er waren een paar meldingen van wateroverlast omdat pompen uitvielen, en er was een klein gaslek, aldus de woordvoerder.

Volgens bedrijfsleider Patrick de Jongste van tomatenkwekerij Agro Care in Rilland was het de derde keer in een half jaar tijd dat de stroom uitviel. "En in december toen de stroom er de hele dag af was, betaalde Delta nog niks ook. Overmacht zeggen ze dan", aldus De Jongste.

Een woordvoerder van Delta vermoedt dat ook dit keer de schade niet wordt uitbetaald. Hiervoor moet minimaal sprake zijn van een stroomstoring van vier uur en deze keer duurde de storing zo'n drie uur.