DEN HAAG - Leden van de VVD, die al schriftelijk hun stem hebben uitgebracht op een van de drie kandidaten om lijsttrekker te worden, mogen elektronisch opnieuw stemmen. De reglementen voorzien in die mogelijkheid. Een woordvoerder van de VVD heeft dat donderdag gezegd.

Dit is zo geregeld om te voorkomen, dat mensen zowel elektronisch als schriftelijk stemmen. Wanneer dat toch gebeurt, telt de elektronische stem. In feite geeft dat spijtoptanten een tweede kans, geeft de woordvoerder toe. Hij onderstreept echter dat het niet de bedoeling is om leden uit te lokken van deze mogelijkheid gebruik te maken.

Tot dusver hebben zo'n 9000 van de 40.000 leden hun stem schriftelijk uitgebracht. In totaal hebben circa 20.000 mensen gestemd.

Verdonk

Kandidaat Rita Verdonk kreeg deze week zware kritiek vanuit haar eigen partij, omdat ze als minister van Vreemdelingenzaken tot de conclusie was gekomen dat VVD-Kamerlid Hirsi Ali niet als Nederlander kan worden beschouwd.

Enkele prominente VVD-ers zeiden toen blij te zijn, dat zij hun stem nog niet hadden uitgebracht. Belangrijkste rivaal van Verdonk is staatsecretaris Mark Rutte van Onderwijs.

Manipulatie

Een woordvoerder van Verdonk spreekt over "manipulatie": "Wij eisen van het partijbestuur dat de eerst uitgebrachte stem gaat gelden. De bepaling was immers niet bedoeld om de stem te herzien."

Het partijbestuur reageerde donderdag in het tv-programma NOVA bij monde van oud-voorzitter Bas Eenhoorn. Hij is het met de woordvoerder van Verdonk eens, dat de regel niet is bedoeld om een stem te corrigeren, maar wel om dubbel stemmen te voorkomen. De regel is al lang bekend.

Praktisch

Volgens Eenhoorn is er om praktische redenen voor gekozen dat de poststem vernietigd kan worden en niet de elektronische stem. Eenhoorn "acht de kans dat dit uit de hand loopt heel gering." De leden die per post gestemd hebben, zullen volgens hem de codes die ze nodig hebben om elektronisch te stemmen, waarschijnlijk hebben weggegooid.

Voorzitter Frans Weisglas van de Tweede Kamer zegt in een reactie "als VVD-lid enorm geschrokken" te zijn dat dit mogelijk is. Hij noemt het "zeer bedenkelijk" en "een democratische partij onwaardig." Hij vindt dat het partijbestuur er "absoluut iets op moet vinden."